Immunbank

 
 
 
Igen, létezik. A neve „Lifeforce”, vagyis életerő.
 
A megrendelő véréből fehérvérsejtek izolálásával olyan, évtizedekig eltartható „javító”- erő birtokába juthatunk, amiből - betegségünk esetén – új, egészséges fehérvérsejtek tenyészthetők ki.
 
Az eljárás költséges, a tárolás is az… Ma még csak kevesek privilégiuma az új élet lehetősége. De mindenesetre, ez a jövő gyógyászatának egyik varázsszere lehet. 
Ha a kocsinkban elromlik valami, akkor megyünk és kicseréltetjük, vagy megjavíttatjuk. Csak be kellett másolni ezt a mintát… És, meg is tettük, hisz a szervátültetés már sokak életét megmentette. Persze hibák még vannak. Előfordul, hogy nem „kompatibilis” a kapott szerv és a befogadó. Sajnos, ilyenkor nincs mit tenni. Vagy, a beültetett szerv többet árt, mint használ, mit történt a napokban, Amerikában. Négy embert fertőzött meg HIV vírussal – önhibáján kívül - egy ember, akinek szerveit balesete után felhasználták. 
 
Ez az új módszer azt ígéri, amit eddig nem tudtak megoldani, bár az őssejt-kutatás is azt a vágyott célt tűzte zászlajára, hogy a szervezet idegen segítség - és így a kilökődés veszélye nélkül – gyógyulhasson, saját erőből.
 
Hogy mennyire lesz működőképes ez a technika, azt majd a gyakorlat során regisztrált – gyógyult vagy elveszett – betegek számából fogjuk megtudni. De maga a törekvés és az ötlet, elismerésre méltó! 
 
Megoszlanak a vélemények a kutatásokat illetően. Sokak véleménye, hogy nem fogadhatunk el minden új ötletet és beavatkozást a természet isteni rendjébe.
 
A klónozás ellenzői nem csak vallási inditatásból tiltakoznak. Valós veszély, hogy egyforma emberek futószalagon történő gyártása, genetikai katasztrófát idézhet elő. 
 
Más. A mesterséges megtermékenyítés sok gyermektelen család életét változtatta széppé… de, néhányukét alaposan felfordította. Nem nehéz elképzelni annak a családnak a döbbenetét, akik egy ilyen beavatkozást követően a szülőszobában szembesültek azzal a ténnyel, hogy a spermadonor fekete férfi volt. Az ikerpár egyik tagja a mama tejfehér bőrét, szőkeségét örökölte, testvére viszont a donor adottságait. A szülők kétségbeesése leírhatatlan volt… nem, mintha fajgyűlölők lettek volna… Nem. Csak ők előre gondolva néhány évtizedet, felmérték a gyermekükre váró, színéből adódó nehézségeket.
 
És, ez a kiragadott példa csak egyetlen a sorból.
 
Amikor ezek, - a mesterségesen megtermékenyített petesejtekből születő – gyermekek felnőnek, vajon el tudják-e majd kerülni azt a veszélyt, hogy a közös donor által féltestvérré válók közül, ne egy „rokont” válasszanak társul, beláthatatlan következményekkel járó genetikai katasztrófát okozva közös utódaiknak. 
 
A kutatások szükségessége vitathatatlan. A gyógyítás pedig, gyönyörű feladat.
 
De, mint minden területen, itt is be kell tartani a szabályt, ami ez esetben törvény is egyben, hogy ne borítsuk fel a természet csodálatos rendjét.
 
A teremtés nem a mi dolgunk… Azt már elvégezte Isten.  „Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet és hódítsátok meg; és uralkodjatok a tenger halán, az ég madarán és minden élőn, mely mozog a földön.” (Mózes I-I.) - mondotta a hatodik napon az Úr.
 
Csak élni kellene és nem visszaélni mindazzal a tudással, technikával, ami megadatott.
 
Vigyázni a Földre, vigyázni egymásra… szeretni és szeretve lenni… ez a mi dolgunk, és ez bizony, nem mindig könnyű, de mindenkor nagy felelősség.
 

Sági Erzsébet

Illusztráció: free fotó a netről. (Forrás origo.hu)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása