Lélekkúra görög zenére

schleer_iliosz_tancossal.jpeg

Illusztráció: A képen - civilben - Schleer Zoltán látható

 

Az alábbi írást egy jóbarát - a cikkben szereplő Schleer Zoltán emlékére tettem fel.

Idő előtt, túl korán szólította el Őt a Holdbéli csónakos.

Űrt, és fájdalmat hagyva maga után, váratlanul ment el.

Hiányzol Zoli! Otthon a családodnak, és nekünk, elárvult tánckarodnak is...

Nyugodj békében, hiszem, hogy még találkozunk.

 

 

Furcsa hirdetésre figyeltem fel néhány éve... Torna helyetti mozgásra, görög táncra invitált az Óbudai Művelődési Központ plakátja. Mivel 14 évestől 99 éves korig szólt a kedves meghívás, gondoltam, a középmezőnyben majd elvegyülök én is. Bár, aggasztott derekam gyakori, időjárásfüggő merevedése, de a vágy, hogy kipróbálhassam, erősebbnek bizonyult félelmeimnél.

Néhány havi tépelődés után, egy tavaszi hétfőn beállítottam. Számomra ismeretlen, de nagyon barátságos arcok mosolyogtak rám, idegen emberek fogták meg a kezemet és vittek - az ismeretlen, gyönyörű dallam sodró ritmusára - táncba. Tanárunk, a világszerte ismert Iliosz görög táncegyüttes vezetője, Schleer Zoltán táncművész, minden bizonnyal a világ legtürelmesebb embere.

Hétfőről hétfőre szemrehányás és fejcsóválás nélkül, kedves és - mi tagadás - rendkívül sármos mosollyal nyugtázza óra eleji botladozásainkat.
Aztán megtörténik a csoda...
Olaj- és narancsfák illatát, a hullámzó tenger sós üzenetét, könnyű vörösborok zamatát és napsütötte arcú, kedves, szép emberek nevetését közvetítve, szétárad bennünk a zene.
És már nem rontunk - vagy ha mégis, kit érdekel! ;) - boldog képpel, egymást segítve, tartva lépünk, hajlunk. Zorba dalára öleljük egymás vállát.
És már nem fáj a derék, nem sánta a láb. A lélek is gyógyulóban, hiszen örömzene szól. Kicsit fájdalmas, kicsit síró, de végtelen örömöt és reményt adó, gyönyörű zene.
Olyan, amitől olykor kipottyan az ember könnye, de a szeme mosolyog közben... Olyan zene, amitől ugyan nem múlnak el a gondok, de elviselhetőbbnek tűnnek. Olyan mozgás, ami felszabadítja a boldogsághormonokat, így gyógyítva testet-lelket.
Ha tehetném, akkor mindenkinek lehetővé/kötelezővé tenném. :)
Mivel erre nincs ráhatásom, így csak ajánlom, kérem mindazokat, akik elolvasták soraimat, próbálják ki! Csak egyszer legalább, de próbálják ki!


Sági Erzsébet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása