Titkos üzenetek

Folyékonyan beszélek lengyelül... miközben végig arra gondolok, hogy ez nem lehetséges, hiszen nem tudok lengyel nyelven a köszönésen kívül egy mukkot sem. Riadtan konstatálom, hogy ez a tény abszolút nem befolyásolja lengyelül folytatott csevegésemet. Mondom, sőt értem is, amit mondok!

Aztán felébredek… és formálom az utolsónak elhangzott szavakat, de nyelvem beletörik a hat mássalhangzóba.
 
Freud és Jung szerint, tudatalattink az álmok közvetítésével kommunikál velünk.
 
Tudom, hogy őseim lengyelek voltak… Párszáz éve csak, hogy Magyarországra jöttek. Gyökereim erősek, de csak érzelmi szálakból tevődnek össze. Nincs már rokon, nincs kapcsolat, csak tudat és érzelem van, az viszont nagyon valódi. 
Jung úgy vélte, hogy álmaink megismerése révén többet tudhatunk meg önmagunkról.  Szerinte, amit elfojt magában az ember, az sokszor álmaiban bukkan fel. Ha megjegyezzük ezeket az álmokat, megtudhatjuk, hogy napközben mit próbáltunk elnyomni magunkban. 
Az álmoknak nagy jelentőséget tulajdonítottak tértől, időtől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül a kis és nagy emberek egyaránt, szerte a világon.
 
Naponta megtapasztalhatjuk, hogy alvás közben, amikor érzékszerveink tevékenysége minimálisra csökken, mennyire képessé válunk a spirituális információk érzékelésére, befogadására, megértésére. A természeti népek átmentették ezeket a spirituális jós-technikákat számunkra, de éber állapotban, az eszünkre hallgatva, nem veszünk tudomást ezek létezéséről.  
Pedig, az álom nem más, mint az elrejtett vágy beteljesülése. 
Lássunk egy kis történelmi áttekintés, fennmaradt és híressé vált álmokról, álmodókról.
 
A Bibliából ismerjük Ábrahám és Mózes személyét, akik megálmodták a jövőt.
 
Ciceró, az antik Róma híres szónoka szerint, az álmok mindig beteljesednek, amikor eljön az idejük.
 
Freud Álomfejtés című műve 1900-ban jelent meg, melyben többek közt a pszichoanalízis eszmerendszerét fejti ki. Nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az álom "egy teljes érvényű pszichikai jelenség, éspedig egy álcázott vágy beteljesítése".
 
Nekünk, magyaroknak is van egy híres Álmoskönyvünk. Szerzője a nagy mesélő, Krúdy Gyula. Szerinte rossz álom nincs, hiszen, ha álmodunk, akkor még élünk. 
Talán Ön sem hallott még arról kedves Olvasó, hogy az álmaink fekete-fehérek, kivételt képez a neurotikus ember álma, mert ez bizony színes, csakúgy, mint azoké az embereké, akik látóból lettek vakká.
 
A született vakok élménye tapintásos, így álomlátása is az. 
 
Nyelvünkben az álom szónak kettős jelentése van. Jelenti az alvásközben látott víziókat, de jelenti azokat az álmokat is, amikről éber állapotban fantáziálunk.
 
Az angol nyelvben ez utóbbit a „daydreaming” szóval, nappali álomnak nevezik. 
Egyes természeti népek szerint a lélek - alvás közben – elhagyja testünket, és ez az utazás, az álom. Álmunkban olyan "lelkekkel" kerülhetünk kapcsolatba, akikkel fizikailag soha.
 
A Silva-féle agykontroll követői tudják, hogy az álomkontroll névvel jelölt technika segít választ adni konkrét kérdéseikre.
 
Ők képesek arra is, hogy programozott álmokat lássanak, sőt, létezik egy módszer, amivel más embereknek képesek üzenetet küldeni, miközben a címzettek édesen alszanak. Felébredve „emlékeznek” az éjszakai üzenetre, viszont a tanácsot vagy megfogadják, vagy nem, ez már szabad döntésükön múlik. 
 
Íróink, költőink nagy előszeretettel választották műveik témájául az álom, álmodás, álmodozás témaköröket. 
 
Reményik Sándor - A fenyő álma című versében – az ébredés, a tudatosság elsőbbségére szavaz…  
 
De lassan elszáll jó és gonosz álom,  
Valahol virrad már a láthatáron,  
Oszlik a köd, 
A pára már kevés.  
Aranyderüvel messze valahol  
A kék ég jő: az örök ébredés.
 
Érdekes hasonlattal illeti az álmot Weöres Sándor, az Örök pillanat című vers utolsó versszakában:
 
fél-emlék a jelenben is, 
és később, mint az álom. 
S az öröklétet ízleled 
még innen a halálon.
 
Dsida Jenő, Gyöngék imája illeti a legszebb jelzővel az álmot, visszaadva annak, fekete-fehérben is érvényesülő sokszínűségét.
 
Mert pókháló és köd a szív, 
selyemszőttes az álom, 
pehelykönnyű és szinte-szinte semmi 
s én erőtlen kezem 
még azt sem tudja Hozzádig emelni.
 
Mai világunk tele van szorongásokkal, stresszel, hajszolt életmóddal, és mindez kivetül álmainkra is. Ne engedjük be éjszakai nyugalmunkba és álmainkba ezeket a feszítő, zaklató érzéseket. Elalvás előtt, a napot összegezve keressük meg mindazt, aminek aznap örülni tudtunk, legyünk hálásak a szép pillanatokért, az eredményekért. Teremtsük meg és őrizzük belső békénket, hogy zavaró rémálmok helyett, nyugodt alvással regenerálódhassunk, hogy másnap reggel kipihenten, friss erővel vághassunk neki az új napnak.
 

Sági Erzsébet

 

Illusztráció: free fotó a netről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása