Amikor a kéz beszél

 
 
 
A világ legbonyolultabb képződménye, az - az  alig több, mint egy kilós - szövetállomány, amit a két fülünk között hordunk, és aminek működéséről bár sokat tudunk, de nem eleget.
 
Igen, minden tettünk és gondolatunk, egész életünk irányítójáról, az agyunkról van szó.
 
Teljes kapacitását soha nem használjuk ki. Vannak tudósok, akik szerint legfeljebb 10 %-át használjuk. Kutatók százai foglalkoznak az agy feltérképezésének érdekes és hosszadalmas vizsgálatával. A „mit tud agyunk?” kérdésre már sok választ kaphatunk, de a „hogyan?”-ra nagyon keveset. Tudjuk, hogy - emlékképeket tárolni, majd évtizedek múlva felidézni képes - agyunk működése a neuronok aktivitásának változásától függ. De azt is tudjuk, hogy ezeknek a neuronoknak a száma olyan mérhetetlenül sok, mint galaxisunk csillagaié.
 
Kutatások bizonyítják, hogy a bal agyfélteke felelős a logikus gondolkodás képességéért, a gyakorlatiasságért, a nyelvtanulásért, a matematikai összefüggések megértéséért.
 
A jobb agyféltekén múlik az érzések, a megérzések, az indulatok, a képekben való gondolkodás, a filozófia és a vallás felé való nyitottság.
 
Agyunk felelős szerveink - hibátlan, vagy hibás - működéséért is. 
 
Nehéz lenne megmondani, hogy melyik érzékszervünk a legfontosabb. Az viszont kétségtelen, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten, igyekezzünk megőrizni mindazt, amivel az Isteni gondviselés megáldott bennünket születésünkkor.  
 
Korunk egyik legártalmasabb környezetszennyezése a zaj.
 
Becslések szerint Magyarországon a siketek és nagyothallók aránya 10 %-os, vagyis, minden tizedik ember érintett. Ami pedig még riasztóbb, hogy minden negyedik nagyothalló, 40 év alatti.
 
Számuk olyan nagy, hogy már csak ezért sem dughatjuk fejünket a homokba, beszélnünk kell róla, tenni érte, hogy ne nőhessen tovább a halláskárosultak száma.
 
A hangok nélküli világ polgárai itt élnek köztünk. Tanulnak, dolgoznak, szeretnek. Gondjaik, örömeik vannak, amit szeretnének megosztani velünk, hallókkal. De – sajnos! – nem beszélünk egy nyelven. Az Ő világukban csak arcok vannak, mozdulatok és jelek. Amiket vagy megértünk, vagy nem. Az Európai Unióban elismerik hivatalos nyelvként a jelnyelvet. 28 országban már követték ezt a humánus példát, de Magyarország nem szerepel ezek között. 
 
Fülünk nagyon összetett működésű szervünk. A fülkagyló összegyűjti és elvezeti a dobhártyához a hangokat, ennek rezgései pedig hullámokat generálnak, melyek elektromos impulzussá válva jutnak el az agyba, ahol létrejön a hallás élménye.
 
Ezt az utat megzavarhatja gyulladás, idegen tárgy, de gyakori a sérülés, vagy agyi keringési zavar miatti halláskárosodás is. Ezek rendszerint javítható állapotok.
 
A tartós zajártalom viszont tönkreteheti a szőrsejteket, és ha ez bekövetkezik, az már visszafordíthatatlan hallásromlást okoz.
 
Ugye, kedves Olvasó, nem tőlem hallja először, hogy hányan szenvedtek balesetet a fülhallgatóval bedugaszolt fülű – mesterséges siketségben szenvedő – megszállottak közül,  vagy miatt?
 
Ezek a közlekedési balesetek, látványos következményei egyik fontos érzékszervünk, a fülünk - és ez által a hallásunk - átmeneti kiiktatásának.
 
De, ne feledjük azt sem, hogy a közvetlenül a fülkagylóba irányított hangok, ha nem is látványos gyorsasággal, de végérvényesen halláskárosodást okozhatnak. 
Persze, Ön kedves Olvasó, mondhatja, hogy civilizációs ártalom, és azt is, hogy vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlenül fontos ezeknek az eszközöknek a használata. Kétségtelen, hogy a sisakban dolgozók számára, a külvilággal való kapcsolatot jelenti ez a technikai segítség. Repülőgépeken, motoron, bányában vagy autóversenyen a pilóták nélkülözhetetlen segítője a fülhallgató. De biciklin, gyalog, vagy autón közlekedő embertársaink fülében, figyelmet elterelő, gyilkos fegyverré válhat. 
Olykor, főleg a siketek világnapján, szeptember végén, kampányszerű felhívásokkal igyekeznek lelkes aktivisták minderre ráirányítani a figyelmet, de vagy nem jut el fiataljainkhoz, vagy nem fogják fel a valós veszélyt.
 
Otthonainkban, és az iskolákban kikerülhetetlenül fontos lenne ezeknek az eszközöknek a használatáról, és veszélyeiről beszélgetni. Megérteni és megértetni másokkal, hogy amit ma szórakozás, divat és kényelem miatt tesz, azzal önmagának árja a legtöbbet.
 

 

Sági Erzsébet

Illusztráció: free fotó a netről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása