A mosoly kultúrafüggő viselkedés?

 

 

Felvételek bizonyítják, hogy már az anyaméhben is mosolyog a magzat. Megszületése után pedig azonnal, tanulás és utánzás nélkül ragyogtatja fogatlan szájacskája széthúzásával a világra derűs, elégedett mosolyát az újszülött. 

A mosoly mindennapjaink egyik gyakran végzett tevékenysége, a társas érintkezésben pedig, a leghatékonyabb eszközünk.
Ezzel díjazzuk környezetünket és kényeztetjük önmagunkat.
Mosolygáskor vegyi anyagok szabadulnak fel az agyban és olyan változásokat indítanak el, amitől jobban érezzük magunkat.
 
Kutatók hada foglalkozik működésével. Alapműnek számít Darwin, Az érzelmek kifejezéséről embereknél és állatoknál című, 1872-ben készült könyve, amiben nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a mosoly növeli a faji túlélés esélyeit.
Persze, voltak és vannak ellenlábasai is ennek az elméletnek, akik szerint a mosoly kultúrafüggő viselkedés.
Vitájukra a pontot Paul Ekman és Wallace Friesen tette, amikor ez a két San Francisco-i pszichológus megalkotta 1960-ban a FACS-t ( Arctevékenység Kódoló Rendszer).
43 izommozgást és ennek 3000-nél is több kombinációját foglalták rendszerbe, miközben 18 féle mosolyt azonosítottak. Két nagy csoportot különböztettek meg. A boldogság jelének nevezett természetes és az udvariassági, vagyis műmosolyt.
A kifutókon, lábukat mereven egymás elé rakosgató lányok szenvtelen arca, vagy műmosolya szánalmat keltő, riasztó divattá vált. Mennyivel szebb és szívet melengetőbb az a divatbemutató, ahol színésznőink legszebbjei mutatják be, hogy lehet ezt másként is csinálni. Nevetve, kacéran kipillantva a közönségre, netán aprót bókolva, huncut mosollyal a szájuk szögletében.
 
Létezik egy szörnyű betegség, a Moebius-szindróma – arcideg-, arcizom-rendellenesség -.
Aki ebben szenved, az nem képes mosolyogni…
Torontóban, az Arcbénulás-csoport nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy visszaadja a mosolyát elvesztetteknek a képességét a mosolyra.
A lábból áthelyezett izomdarabot beültetik az arcba, hozzákötik egy ideghez és a beteg egy év múlva képessé válik a mosolygásra.
 
A Silva-féle agykontroll is támaszkodik arra a felismerésre, hogy a nevetés gyógyít. Ezért hozták létre a nevető klubokat, ahol először csak mímelve a nevetést, addig-addig „erőlködnek”, míg végül abbahagyhatatlanul rájuk nem tör a szívből jövő, testet-lelket összerázó hahota. Őket nézni, nagyon furcsa és roppant mulatságos élmény, de közéjük állni, velük nevetni felszabadultan, gondot-bajt feledve, komoly út első állomása lehet az egészséges élet felé.
 
És, mi a helyzet az állatokkal? Ki ne látná a majmok arcán a hangulati jeleket? Morcos, dühös, kesergő, és igen, mosolygós arcot vágnak, persze csak akkor, ha tetszik nekik valami. De, nem csak legközelebbi „rokonunk”, a majom képes hangulatát mimikájával is kifejezni, hanem más állatok is. Barátaink, a kutyák széles mosolyát, ragyogó szemét, farkcsóváló boldogságát nem minősíthetjük tanult, vagy kultúrafüggő viselkedésnek, mert nem az. Sokkal inkább az őszinte öröm, a gazdi végtelen imádatának jele, hálás és örömteli reakció.
Tovább megyek. A delfinek világa igencsak távol esik az ember életterétől… Ők, egészen biztos, hogy nem tanultak tőlünk viselkedést… és képesek mosolyogni! Volt szerencsém a múlt hónapban, az Atlanti-óceánban, lakóhelyükön élvezni, önkéntes táncukat hajónk körül. Nevetős fejüket csodálva elgondolkodtam azon, hogy emberszeretetüket vajon kiérdemeltük-e?
 
Mi, rafinált felnőttek meglehet, hogy gyakran használjuk a - helyzethez igazodó - elvárt mosolyt, de a példáimban felsorolt állatok és a méhben mosolygó magzat mosolya, biztosan őszinte, kultúrától, viselkedési elvárásoktól független. 
 
Ne fukarkodjunk hát a nevetéssel! Ha látunk valami szívderítő, mókás, vagy komikus dolgot, mosolyogjunk, mert miközben ezzel oldjuk a másik ember zavarát, mi is egészségesebbé és boldogabbá válunk általa.
 

Sági Erzsébet

 

Illusztráció: free fotó a netről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss Viki 2009.03.29. 18:26:03

Kedves Lótuszvirág! Sok "természetes" mosolyt küldök most Neked :) :) :)
A kutyák tényleg mosolyognak, a miénk is! :):):) Szeretettel ölellek: Viki :):):)

Lótuszom · http://lotuszom.blog.hu/ 2009.03.29. 19:09:36

@Kiss Viki:
Kedves Viki! Mosolyod megérkezett!:)))))))
... És, nagyon jót tett nekem...:) Köszönöm!:)
Ölellek szeretettel, nagyon megörültem Neked! Lótusz.:)
süti beállítások módosítása