A hóhér bennünk lakik

 

Egy hír margójára: Öngyilkosság következtében évente 1 millióan, vagyis többen halnak meg a világon, mint ahány embert megölnek.

Az egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései bizonyítják, hogy az utóbbi 50 évben több mint felével ( 60 %!)  emelkedett az öngyilkosságok száma. A férfiak 4-szer többször követnek el „sikeres” öngyilkosságot, mint a nők. Legtöbben a 60 év körüliek közül választják ezt a halált. Tavasszal és a délelőtti órákban történik a legtöbb öngyilkosság.

Legtöbben a volt Szovjetunió területén élők közül döntenek úgy, hogy önkezükkel vetnek véget életüknek. Legjobb eredményekkel az Egyesült Államok dicsekedhet, ahol a kormányzat megelőző intézkedéseinek köszönhetően, jelentősen csökkent az ilyen jellegű halálesetek száma.

Magyarország 2005-ben a hetedik helyen állt ebben a szomorú statisztikában. Százezer lakosból 25 honfitársunk döntött úgy, hogy befejezi az életet.

 

1900 óta létezik rendszeres és pontos adatszolgáltatás ez ügyben. Az első növekedés hullám 1932-ig tartott, és folyamatosan csökkent 1942-ig. A háború végéig ismét emelkedő tendenciát mutatott, majd 1956-ig a század legalacsonyabb értékét mérték. Innen kezdve folyamatos emelkedést figyelhettek meg. A mindenkori csúcsot 1984-ben a százezer lakosra jutó 46 fővel regisztrálták.

 

Az öngyilkosságot a szándékosság jellemzi. Olyan cselekmény, ami ugyan nem számít betegségnek, de hátterében gyakran mentális zavar húzódik meg. Az öngyilkosok kétharmada depressziós beteg, de gyakran játszik szerepet az elkövetésben az alkoholizmus is. A legtöbb esetben, lelki válságból keresnek kiutat ezzel a tettel az emberek.

Más kategória, de egyre növekvő számban kell számolnunk velük, a vallási fanatikusok testükre szerelt robbanóanyaggal történő merényletei. Ezek a megszállott emberek hősnek hiszik magukat és a dicsőségért halnak meg önként.

 

Magyarországon az öngyilkosságban – segédkezve - történő részvételt 5 év szabadságvesztéssel büntethetik. Az öngyilkossági kísérletet, vagyis, sikertelen öngyilkosságot ( ami, felmérések szerint hatszorosa a halállal végződőnek) , nem büntetik sehogy…

Ezeket az embereket önsegélyező csoportok aktivistái, telefonos, netes segélyszolgálatok, egyházak szociálismunkásai segítik, de csak akkor, ha kérik őket.

„Az öngyilkosság ellenkezik az élő Isten szeretetével”, tanítja a katolikus egyház.

 

A társadalmi megítélés enyhébb, mint gyilkosság tekintetében. Halálos betegséggel küzdők esetében néma megértéssel fogadják még a családtagok is az öngyilkosság bekövetkeztét.

Az öngyilkosságot megelőző időszakban a legtöbb áldozat valamilyen közvetett formában jelzi szándékát a külvilág felé. Ilyen lehet a halálvágy megfogalmazása, gyógyszerek gyűjtögetése, fegyver vásárlása. A halált tervező ember gondolkodása merevvé válik, viselkedése megváltozik, emberi kapcsolatai beszűkülnek, értékrendje felborul, öngyilkosságról fantáziál. Haragja önmaga felé fordul, és egy nap megteszi…

Az öngyilkosság egy adott helyzet, többnyire átmeneti probléma végleges megoldását jelenti.

Irodalmi, zenei, képzőművészeti alkotások örökítették meg és tették halhatatlanná jó néhány történelmi személy önkéntes halálát.

Ki ne ismerné a szerelemből elkövetett leghíresebb páros, Rómeó és Júlia történetét?

Ki ne hallott volna, Domján Edit, vagy Szécsi Pál halálának körülményeiről?

A Bibliában fellelhető hét, öngyilkosságot elkövető ember egyike, Júdás volt. Nem tudta feldolgozni saját árulását, ezért önkezével vetett véget életének.

 

Ha mindenkit felsorolnánk, hosszú lenne a sor…

A közelgő ünnep nem csak boldog készülődéssel, karácsonyi bazárokban illatozó forraltboros bevásárló körúttal jár. A lélekdíszítő karácsonyi dalok mellett halljuk meg a magánytól rettegők segélykiáltásait is. Figyeljünk oda magunkra, figyeljünk egymásra!

 

Sági Erzsébet

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása