Lázárok régen és ma



Giotto: Lázár feltámadása ( a Capella dellArena Schovegni kápolnából)

 

 Hideg van. Elővesszük a meleg ruhákat, fájó szívvel elpakoljuk a nyári - kacér csipkével megbolondított - topokat, és jól befűtjük otthonunkat.

Naptárunkból kitépjük a szeptembert, és megállapítjuk, hogy hamarosan ennek az évnek is vége lesz.

Hamarosan ránk köszönt a közelgő téllel az adventi szelek hidege, és az adventi készülődés lelket melengető gyönyörűsége.

Ajándékokat vásárolunk, tervezzük a karácsonyi ételeket, programokat, és várjuk, reméljük, hogy idén is megéljük az ünnep örömét.

Ilyenkor adakozóbbak, jobbak vagyunk. Meglátjuk és orvosoljuk a bajokat, már, amennyire lehetőségeinkből futja. Nem hajtjuk el a lépten-nyomon kéregetőket, megvesszük a hajléktalanok lapját is, és a bevásárlóközpont parkolójában didergő hajléktalan kérését, hogy ő szeretné visszavinni a bevásárló kocsit, teljesítjük.

 

… Miközben tudjuk, hogy ezzel nem oldunk meg semmit. Ott és akkor segítünk, de a holnapja pontosan olyan bizonytalan és kétségbeejtő lesz, mint amilyen a jelene.

 

Kezemben tollal, szívemben a legszegényebbek iránti részvéttel lapozgatom a naptárt, hogy bejelöljem a tenni- és örülnivalókat, amikor megakad a szemem egy ritka néven.

Lázár. Jelentése, Isten a segítőm.

 

Ady Endre csodálatos sorai - „Nézz, drágám, kincseimre, Lázáros, szomorú nincseimre” -, jelzővé változtatták ezt a személynevet. Amikor ilyen formában használjuk, akkor e ritka név két híres viselőjének keserű, de mégis kiváltságos sorsára utalunk.

 

Az első Lázárt, Jézus hívét és barátját, a Biblia tette ismerté, megörökítve halálból való feltámasztásának történetét.

Jézus teljesítette a férfi testvéreinek kérését, és négy nappal halála után feltámasztotta Lázárt, aki élete hátralévő részét megkeseredve, a nevetés képességét elveszítve élve le. Halálának napja – december 17. - lett a nevét viselők névnapja. Bethániai sírját a szentföldi zarándokok gyakran felkeresik.

 

A másik híres Lázárt, a sebekkel és nyomorral sújtott koldust a középkorban avatták szenté. Róla nevezték el Jeruzsálemben azt a gyógyító lovagrendet, akik bélpoklosok ápolását választották földi feladatul maguknak. A lázárság kifejezés minden korban - a hajdani leprásokra emlékezve - a társadalomból való kiközösítést, a szegénységet, elesettséget jelentette.

A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend, a világ 42 országában működik, és több százezer támogatója van. A XII. században, Orleans mellett alakult.

Magyarországra 1181. körül érkeztek az első lovagok, és Esztergom mellett telepedtek le, ahol kórházuk és templomuk is épült királyaink – III. Béla és II. András - bőkezű segítségével.

Áldásos munkájukat későbbi uralkodóink is támogatták. A lovagok pedig, hálából nem csak gyógyítottak, hanem a Hunyadiak oldalán a törökök elleni harcokban is hősiesen részt vettek.

Hazánkban több mint 60 tagja van a lovagrendnek, akik a keresztény hit terjesztését, védelmét, és a felebaráti irgalmas szeretet gyakorlását tűzték célul maguk elé, úgy, hogy tiszteletben tartják minden ember méltóságát és jogait. A krisztusi törvényeket személyes példamutatással terjesztik és tartják be. Példás módon, a reformáció idején sem váltak ketté, ökumenikus jellegüket máig megőrizték.

Alapítványt működtetnek, adományokat kérnek és osztanak szét a legrászorultabbak között.

 

Ha módjukban áll kedves olvasók, vegyék fel a kapcsolatot ezen alapítványok helyi képviselőivel. Kérdezzék meg miben segíthetnek, hol lesznek gyűjtések, és adakozzanak! Adakozzanak szerencsésebb sorsuk tudatában, az emberiesség, a szeretet, és a jóság örök törvénye szerint.

 

 

http://www.st-lazarus.net/international/

http://www.saint-lazarus.org/index_association_hu.php

http://209.85.135.104/search?q=cache:jQF6sddJI6sJ:www.communio.hu/hitvallas/hitv0302/hitvallas030225.htm+Szent+L%C3%A1z%C3%A1r&hl=hu&ct=clnk&cd=7&gl=hu&lr=lang_hu

 

Sági Erzsébet

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása