Vivát Bercel!

Koncertre hívtak Ceglédbercelre. A meghívás kedves, a jelzett program pedig ígéretes volt, így örömmel elfogadtam.

Ahányszor itt járok, mindig megállapítom, hogy szemlátomást épül-szépül, gyarapodik ez az alföldi település. Az első ceglédberceli, Nemzetiségi Fúvószenekari találkozóra érkező vendégek is ámulva csodálták meg – a rendezvénynek helyet adó - felújított, átszabott és az igényekhez igazodó művelődési házat. Felmásztak - az őrként a házak fölé magasodó, a távolt kémlelő - fatoronyba, bekukkantottak a gyönyörű és korszerű technikával felszerelt, kibővített szolgáltatást kínáló könyvtárba és a kiscsoportos klubszobákba is.
 
A ház gazdája, Sasvári Istvánné Terike, profi csapattal a háta mögött fogadta a több száz vendéget. Mindenki tudta a dolgát. Kísérőként terelgették helyükre az idegeneket, és széket cipelve „csináltak” helyet mindenkinek, aki elfogadta a ceglédberceli Német Kisebbségi Önkormányzat kedves meghívását, a hat zenekar vasárnap délutáni koncertjére.
 
Mindenki önként és „ingyen” segített. Ízléses díszítés idézte a ceglédberceli hagyományokat. Az előtérben berendezett sváb szoba és népviseletbe öltöztetett baba állította meg a belépőket. A kék-sárga – a berceli svábok zászlószíne - köszönt vissza a színpadot díszítő szalagokból, a hatalmas virágcsokrokból, a terített asztalokon pedig, a község címerét idézve, rozmaring és birsalma illatozott, dicsérve az éjszaka serénykedő teremszépítők szorgos kezét.
 
De, önkéntes konferálta fel a műsort is. Profikat megszégyenítő magabiztossággal üdvözölte a vendégeket, mesélt a hajdani zenekar múltjáról és vezette a műsort - német és magyar nyelven -, Schmidt Henrietta.
 
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a térség országgyűlési képviselője, dr Czinege Imre és kedves felesége is. Még sokan emlékeznek arra az összejövetelre, amikor a lepusztult állapotú művelődési házban tartott választói gyűlésen megígérte, ha megválasztják, gondja lesz Bercelre. Új óvodát, és ráncba szedett, megszépített, korszerűen felszerelt művelődési házat ígért.
 
Az óvodát már egy éve belakták, birtokba vették a gyerekek, és idén teljesült a második ígéret is. Elfogultság nélkül mondhatom, szebb óvoda és szebb közművelődési intézmény nincs a térségben, mint a ceglédberceli.
 
A fellépő zenekarok fergeteges műsorát Birinszki Tiborné köszönte meg a Kisebbségi Önkormányzat nevében. Kedves szót, ajándékot és a kapcsolatok továbbépítésére vonatkozó ígéreteket cseréltek a házigazdák és vendégeik.
 
A négy órás műsor ünnepélyes hangulatban kezdődött. A helybeli zenekar kíséretével és a nézők közreműködésével, elénekelték a magyar és a magyarországi németek himuszát.
 
A meghatott csendet azonban, hamar feloldotta a vendégzenekarok fergeteges játéka. Hálás közönség a berceli… vastapssal jutalmazta a teljesítményt. A fellépők pedig, örömmel adtak ráadást. Szerepeljen itt a nevük, köszönetül a felejthetetlen élményért! Pilisvörösvár, Solymár, Biatorbágy, Székesfehérvár, Újhartyán és a házigada, Ceglédbercel Német Nemzetiségi Fúvószenekarai olyan műsorral rukkoltak ki, amivel bárhol felléphettek volna. Igényes előadás, fergeteges hangulat, egymásnak drukkoló zenészek és elégedett közönség a mérlege ennek a csodálatos őszi délutánnak.
 
Az utolsó számot, a Vivát Bercelt, az összes zenész együtt fújta… Mit mondjak… lélekemelő csoda volt. A zenekarokat kísérő polgármesterek és képviselők egyike így fogalmazta meg együttlétünk lényegét: - Német identitású magyar vagyok.
 

Sági Erzsébet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása