Kedvcsináló egy különleges hétvégi programhoz

Szokásos beszerző utamat rovom, memorizálva a tenni és venni valókat, ám megállít egy ízléses, és nagyon kedves plakát! Miközben olvasom az invitálást, beborít egy régi emlék, amely Kató barátnőm nagymamájának kertjébe repít.

Látom a lombokkal takart udvart, a padokon üldögélő, pogácsát eszegető utcabelieket, az asztalterítőkből színpadi függönnyé előléptetett vásznat, és bennünket, csitriket, akik amolyan nyári-színházként működve bemutattuk - magunk fabrikálta - darabjainkat a tisztelt és nagyon lelkes publikumnak.

Katóból tanár lett, belőlem könyvtáros, aki a legszebb emberi, és szakmai emlékeit a helyi könyvtár falai között, klubosai körében szerezte. Kató lánya, Kata is egyike volt annak a nagyszerű, tehetséges gyermekekből álló  csapatnak, akik kitörölhetetlenül beírták magukat a szívembe, és akiknek életét, azóta is örömmel és büszkén figyelem.

Hogy jön mindez ez ide? Kata, az agrármérnökből kiváló népművelővé lett több gyermekes anyuka most - és nem először! - pontosan úgy, mint tette dédmamája hajdan, kinyitotta az otthonát, és meghívta a zenét szerető falubelieket árnyas kertjükbe, egy varázslatos estére. Mennyi mindent elárul ez a gesztus! Bizalom, nagylelkűség, örömadó tenni akarás, és lehetőség, hogy az előadók bemutathassák, mit tudnak, mit adhatnak mindazoknak, akik elfogadják a meghívást.

A szombati előadás két művész vendége varázslatos, és több ezer éve ismert és használt hangszerekkel érkezik. A hárfa és dob, a nőiesség és férfiasság hangszerei. A hárfa a lágyságot, szelídséget szimbolizálja, a dob az éltető erőt, a halk szívdobbanástól a mennydörgés dübörgésig. Hol biztató, hol fenyegető, máskor harcba hívó, menetelésben az együtt lépést, sámán kezében a varázslást segítő ősi hangszer. Kettőjük együtt zenélése a két nem összefonódásáról, egységéről, olykor harcáról, de mindenek fölött az egymás nélkül való létezés értelmetlenségéről üzen, akárcsak a meghívón jelzett égi ajándék is, a Jupiter és Hold együttállásának közelsége.

Szívből kívánom, hogy az időjárás legyen kegyes ezen a varázslatos estén, és remélem, hogy az előadó művészek, valamint a közönség egymásra hangolódása felejthetetlen élménnyel gazdagítja mindazokat, akik elfogadják a meghívást.

megyeri_kati_plakat.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása