Szent István király ünnepe, augusztus 20.

 
Édes fiam, mást itt e nép meg nem ért, csak túlerőt.
Nem fogja fel a múltat, s nem sejti még az eljövőt.
Szánalmas kis lény az ember, önnön sorsán túl nem lát,
Könnyen megtéveszti néhány jól irányzott hazugság.
István a király Csíksomlyón - István fiam
YOUTUBE.COM
István a király Csíksomlyón - István fiam
.
https://www.youtube.com/watch?v=ZUzo9d-CygA
.
ISTVÁN: Óh te Isten, vedd le vállamról a terhet! Mért fordítod Koppányt ellenem? Árpád vére nem támadhat önmagára, Válaszd őt, s én átadom helyem.
SAROLT: Édes fiam, rejtsd jobban el nyugtalan érzéseid! Légy óvatos, ne láthassa át senki sem szándékaid! Sok víz lefolyt, s még sok víz folyik véresen a vén Dunán. Nincs béke még, és nem tudhatod, hol leszel a harc után. Győznöd kell a földeken és győznöd kell a váraknál, Mindenkire szükséged van ki a trónra téged vár. Érdekből vagy számításból mellékes, ha melléd áll; Istennel vagy Isten nélkül, Koppány téged nem szolgál. Jól jegyezd meg!
ISTVÁN: Óh jó anyám! Békét kíván mind a nép, s az Istenünk. Miért kell a harc? Csak vérünk folyik s egyre fogy nemzetünk.
SAROLT: Édes fiam, mást itt e nép meg nem ért, csak túlerőt. Nem fogja fel a múltat, s nem sejti még az eljövőt. Szánalmas kis lény az ember önnön sorsán túl nem lát, Könnyen megtéveszti néhány jól irányzott hazugság. Egymás ellen acsarkodva nem egy nemzet itt a nép, Mindannyiunk érdeke, hogy országunk királya légy, István fiam!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása