Ködlovagok

ez a net.jpg

 

Voltak, és lesznek is mindig. Ők azok, akik arctalanul, névtelenül „bátrak”.

Eléd állnak a sorban a postán, pedig Te következnél. És Ők azok is, akik bevágnak autójukkal a szabályosan közlekedők elé, sokszor balesetet okozva ezzel. Száguldanak kétszázzal, mit számít, hogy a KRESZ mit ír elő. Legfeljebb egy-két gyermek, vagy kutya bánhatja, hogy rosszkor járt rossz helyen. Évekkel korábban egy itt üzletelő ír férfi megölt két kicsi gyermeket, mert nagyon sietett. Máig nem ülte le a bűnéért kiszabott éveket, mert lelépett. Arctalan maradt volna, és még ma is száguldozna, ha az a két kicsi nem kerül útjába.

Akik vezetünk, naponta találkozunk hasonlókkal az utakon. Kivédhetetlenek, erőszakosak és nagyon veszélyesek. És persze elkaphatatlanok. Ők az élet császárai, a „bátrak”.

 

Troliztam a Keletiből a Nyugatiba. A sofőr úgy döntött, nem a géppel mondatja be a következő megállót, hanem majd ő belerecsegi a mikrofonba. Ám a technika megtréfálta. Elfeledte kikapcsolni előírt szövegének bemondása után a mikrofont, és mi ezt hallottuk: - Na patkányok, lehet rohanni!

Döbbent csend támadt. Nem akartam hinni a fülemnek. Nem jól értettem, nyugtattam magamat, ám ekkor a szomszédom hozzám fordult, és megkérdezte, hogy jól hallotta-e, hogy patkányokat emlegetett a vezető.

Bátor ködlovag vezette ezt a trolit. Ha a mikrofon nem marad véletlenül bekapcsolva, sohasem tudhatjuk meg, mit gondol utasairól... Azokról, akik miatt szükség van a munkájára, akikből végül is él.

 

Az arctalan rejtőzködésre a legalkalmasabb hely mégsem a való élet, hanem az internet.

Pedig, az arctalanság nagyon veszélyes állapot, nem csak annak, akit megvezetnek, hanem annak is, aki teszi. Elmebajhoz, tudathasadáshoz vezethet a kettős élet.

Nick-nevek mögé bújt nyulak állítják magukról, hogy tigrisek, nők férfinak, és férfiak nőknek adják ki magukat, öregedő Casanova húszéves ifjú bikaként hirdeti magát, és bakfisok hazudják chat-partnerüknek, hogy már érett nők.

 

Még rosszabb a helyzet az irodalmi portálokon. Arctalanul bátran lehet lopni, plagizálni, hiszen ha lebukik, legfeljebb törli magát, és új nick-névvel tér vissza.

Sokan még ennél is bátrabbak! Osztják az észt, leszólják társaikat, mindenkinél okosabbnak, bölcsebbnek hiszik magukat. Ez persze nem lenne baj - főleg, ha van is mit osztaniuk -, ha névvel tennék, vállalva, hogy „megjegyzik” és kerülik majd őket azok, akiket az alkotás vágya, az egymástól tanulás reménye vitt ezekre az oldalakra, és nem kioktatást, hanem segítséget várnak.

Talán pontosan az ilyen bátrak miatt döntött úgy több portál gazdája, hogy már csak valódi névvel, elérhetőséggel lehet regisztrálni az oldalán.

 

Ködlovagok... Sérült emberek, akik tét nélkül mindenre képesek. Legyünk óvatosak Velük!

 

 

Sági Erzsébet

 

Illusztráció: free fotó a netről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.