„Büszke Jerikó-falak, Mint régen, szilárdan, Sötét gőggel állanak” (Ady Endre: Ki elveszti harcát)


 

 

 

 

Továbbgondolt bölcsességek…

 

 

Jerikó, a Föld egyik legrégebbi, ma is lakott városa még egy leggel dicsekedhet. A tengerszint alatt, 250 mélyen fekszik. Ennél mélyebben nincs lakott település bolygónkon.

Bibliai helyek ölelik körbe. A Holt-tenger, Jeruzsálem és a Jordán folyó is elérhető távolságban található.

A Jeruzsálemben talált legrégebbi leletek az i. e. 10-9. évezredből származnak.

Gazdagságát jó fekvésének és jó kereskedőinek köszönhette.

A gazdagsággal együtt jár az irigység is. Védekezésül, majd 6 méter magas, és nagyon vastag fallal vették körbe a várost. A falmaradványok egy része ma is látható.

Bár ez a fal hatalmas erővel védte a város mintegy 2000 lakosát, mégsem menthette meg őket a pusztulástól.

Az Ótestamentum szerint, a gazdagságtól elvakult és megvadult emberekre megharagudott az Úr. Ellenük küldte Józsuét, aki papjai és egy kürt segítségével lerombolta a falakat.

„amikor meghallotta a nép a kürt szavát, hatalmas harci kiáltásban tört ki, és a kőfal leomlott.”

A hagyomány szerint az első kürtöt annak az áldozati kosnak a szarvából készítették, melyet Ábrahám ajánlott fel Istennek.

Később is nagy hasznát vették ennek a - három hangon szóló, és ennek megfelelően, három jelentéssel bíró - hangszernek. Segítségével terelték egybe nyájaikat és hívták össze rokonságukat a hegyi emberek.

A zsidó hagyomány szerint ez a kürt szólt, amikor összeomlottak Jerikó hatalmas falai, és ez a hang fogja jelezni a megváltás idejének eljöttét is.

 

A művészetek csaknem minden ága feldolgozta ezt a tragikus eseményt. Festők, költők, filmesek munkái foglalkoznak még ma is Jerikó és a kürt legendájának feldolgozásával.

Mert, több ez, mint egy város pusztulása…

 

Jelenti a bennünk lévő, és a magunk köré emelt falak építését és rombolását…

Jelenti a harcot önmagunkkal, és a világgal…

Életről és halálról szól ez a küzdelem bennünk. A – minden emberben meglévő - jó és a rossz harcáról… Lelkiismeretünk kürtszaváról…

Fülünket betapaszthatjuk agyaggal…, de ha megszólalnak a kürtök, akkor kő kövön nem marad.

… És, már hangolnak a zenészek.

 

 

 Sági Erzsébet

Illusztráció: Free fotó a netről, Jerikói falmaradványok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.